Menu

Náš Facebook

Počet návštev: 1805553
  • Záver školského roka 2022-2023

    Je tu koniec školského roka, takže mi dovoľte, aby som sa poďakovala všetkým žiakom, pedagógom, sponzorom školy, zriaďovateľovi a predovšetkým rodičom za tento nádherný a úspešný školský rok. Zároveň Vám chcem zaželať krásny prázdninový čas, veľa slnka, bezstarostného oddychu, načerpanie energie do nového školského roka, ktorý bude pre našu školu významný jubilejný. Prajeme žiakom príjemé letné prázdniny a pedagógom a rodičom krásnu dovolenku! 

    Riaditeľstvo školy zároveň oznamuje, že slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 bude dňa 4. septembra 2023 (pondelok) 9.00 hod. v hlavnej budove ZUŠ Smižany, 5.9.2023 v elokovanom pracovisku SNV o 10.30 hod. a 6.9.2023 o 10.30 v Harichovciach.                                   

                                                                         riaditeľka školy Mgr. Marcela Maniaková

     

  • Slávik Slovenska 2023

    Celoslovenská spevácka súťaž Slávik Slovenska 2023 v Bratislave, ktorej zakladateľom je Peter Dvorský, priniesla 28.6.2023 obrovský úspech dvom členkám speváckej skupiny Šafolka. V prvej kategórii sa na 1. mieste umiestnila a získala okrem titulu laureát 2023 aj zlatého slávika Paulína Bodzionyová. V tretej kategórii sa po tretí krát v živote pokúšala Nina Maniaková a napokon sa jej podarilo získať 2.miesto a titul strieborný slávik 2023. Obom dievčatám priniesla pieseň Vysoko kačički od Barbory Feckovej šťastie a úspech. Bola to dlhá a náročná cesta prejsť odbornou porotou v okresnom kole, potom v krajskom kole v Košiciach a dnes bratislavskou ústrednou porotou na čele s pánom Petrom Dvorským a ďalšími významnými osobnosťami v speve ľudových piesní. Ďakujem obom dievčatám zo srdca blahoželáme dosiahnutému úspechu.

  • Oceňovanie najúspešnejších žiakov v obci Smižany za rok 2022-2023

    Dňa  28. júna sa v  kultúrnom dome v Smižanoch uskutočnilo "Oceňovanie najúspešnejších žiakov a pedagógov škôl združených v Spoločnom školskom úrade Smižany za školský rok 2022/2023".

    O spríjemnenie slávnostnej udalosti sa svojimi vystúpeniami postarali naši žiaci ART School Smižany.

    Medzi ocenennými boli: 

    1. Predmetové olympiády a umelecké súťaže garantované MŠVVaŠ SR, športové súťaže evidované na www.skolskysport.sk

    Krajské kolo

    Nina Maniaková

    Slávik Slovenska

    1.miesto a postup na celosl.kolo 28.6.2023, Mgr. Marcela Maniaková

    2.miesto na celoslovenskom kole

    Paulína Bodzionyová

    Slávik Slovenska

    1.miesto a postup na celosl.kolo 28.6.2023, Mgr. Marcela Maniaková

    1.miesto na celoslovenskom kole

     

    Celoslovenské kolo

    Dárius Urban

    Maľovaná ZUŠ-ka - celoslovenská

    Zlaté pásmo, Mgr. Diana Mederiová

     

    1. Iné súťaže, 1. miesto/zlaté pásmo

    Nina Maniaková

    Zemplín POP 2023 - celoslovenská

    Zlaté pásmo, Mgr. Lucia Kováčová

    Sofia Tatarková

    Zemplín POP 2023 - celoslovenská

    Zlaté pásmo, Mgr. Lucia Kováčová

    Paulína Bodzionyová

    Fullstar - celoslovenská

    Zlaté pásmo, Mgr. Lucia Kováčová

    Ella Bendíková

    Celoslovenská súťaž v sólovom speve Petra Dvorského

    Zlaté pásmo, Mgr. Blanka Richnavská, DiS.art.

    Diana Pramuková

    Prešovská cimbalová struna - celoslovenská

    Zlaté pásmo, Štefan Vansač, DiS.art.

    Gitarový súbor – 11 žiakov

    31. Divertimento musicale

    Zlaté pásmo s návrhom na postup na celosl.kolo 17.6.2023, 

    Strieborné pásmo na celoslovenskom kole, Mgr. Edita Lorková, DiS.art.

    Sára Suržinová

    Slovenský ornament očami Spišiakov - celoslovenská

    1.miesto, Mgr. Diana Mederiová

    Milada Duriančiková

    Slovenský ornament očami Spišiakov - celoslovenská

    1.miesto, Mgr. Martin Olejník

    Natália Hriblanová

    Hviezdoslavov Kubín – krajské kolo

    Zlaté pásmo

    2.miesto a postup do celosl.kola

    bronzové pásmo v celoslovenskom kole

    Antónia Bendíková, DiS.art.

    Divadelný súbor Len tak... – 10 žiakov

    Zlatá priadka – celoslovenské kolo

    Bronzové pásmo, Antónia Bendíková, DiS.art.

    DFS Oriešok – 20 žiakov

    Eniki beniki – krajské kolo

    Zlaté pásmo, Mgr. Veronika Šubová, DiS.art.

     

  • Spišské folklórne slávnosti 2023

    Pod Spišským hradom sa v dňoch  24.-25.6.2023 uskutočnil 49. ročník Spišských folklórnych slávností, na ktorom sa prredstavili aj folklórne súbory zo ZUŠ Smižany. DSpSk Šafolka, DFS Oriešok a DĽH Oriešok.  

  • Oznam - výzva pre rodičov novoprijatých žiakov

    Vážení rodičia, milí budúci žiaci a študenti,

    Tí žiaci (zákonný zástupca žiaka), ktorí boli prijatí do ZUŠ na šk.rok 2023-2024, si najneskôr do 20.6.2023 vyzdvihnú rozhodnutie o prijatí osobne na sekretariáte školy od 8.00 do 15,30 hod. (je nutné prísť podpísať prevzatie rozhodnutia o prijatí)

    Nakoľko od 13. do 16.júna bude obmedzené vyučovanie a stránkové hodiny z dôvodu absolventských koncertov a predstavení v kultúrnom dome, prosíme Vás, aby ste si čo najskôr vyzdvihli rozhodnutia od utorka (13.6.) do štvrtka (15.6) v čase od 8.00 do 15.30 a 20.6.2023 od 8.00 hod. do 17.00 hodiny.       

    Ak si žiak neprevezme rozhodnutie, nemôže nastúpiť do ZUŠ v septembri  šk.roku 2023-24. Verím, že sa tak nestane, nakoľko záujem o umelecké vzdelávanie v našej škole je veľký.  

    Zápis žiakov sa uskutoční v termíne 4. septembra 2023. Bližšie informácie včas zverejníme.

    Ďakujeme!

  • Záhradný koncert

  • Absolventské podujatia 2023

  • Letný koncert

  • ZOZNAM PRIJATÝCH A NEPRIJATÝCH UCHÁDZAČOV O ŠTÚDIUM V ZUŠ V ŠKOLSKOM ROKU 2023-2024

    Vážení rodičia, milí budúci žiaci a študenti,

    v prílohe nájdete zoznam prijatých, ale aj neprijatých, uchádzačov o štúdium v hudobnom, tanečnom, výtvarnom a literárno-dramatickom odbore pre školský rok 2023/2024. 

    Tí žiaci (zákonný zástupca žiaka), ktorí budú prijatí, si najneskôr do 20.6.2023 vyzdvihnú rozhodnutie o prijatí osobne na sekretariáte školy od 8.00 do 17,00 hod. (je nutné prísť podpísať prevzatie rozhodnutia o prijatí). Ak si žiak neprevezme rozhodnutie, nemôže nastúpiť do ZUŠ v septembri  šk.roku 2023-24. Verím, že sa tak nestane, nakoľko záujem o umelecké vzdelávanie v našej škole je veľký.           

    Zápis žiakov sa uskutoční v termíne 4. septembra 2023. Bližšie informácie včas zverejníme.

    Ďakujeme!

     

  • I. kolo Talentových skúšok na šk.rok 2023-2024 je za nami

    Výsledky prijímacej talentovej skúšky Vám čoskoro, po spracovaní, zverejníme na našej webovej stránke školy

    Ďakujeme vám za hladký priebeh talentových skúšok a za skvelú atmosféru, ktorú sme spoločne s Vami deťom pripravili. Pre niektorých sa jednalo o prvú návštevu ZUŠ, preto ďakujeme za Vašu ochotu odpovedať nám na pár otázok.

    Vážení rodičia, všetky deti sa snažili splniť talentovú skúšku čo najlepšie, napriek tomu môžeme na vzdelávanie v ZUŠ prijať iba povolenú kapacitu školy, ktorá je ustanovená v zriaďovacej listine školy. Konečná kapacita všetkých žiakov je 600.

    Aj preto sme sa rozhodli, že sa budeme snažiť otvoriť a ponúknuť Vám  v priebehu budúceho školského roka umelecké kurzy, tvorivé dielne, tábory hlavne pre deti, ktoré nespĺňajú požadovaný vek prijatia v našej škole, aby sme podporili Váš prístup o kreatívne vzdelávanie Vašich detí vo svete umenia. Rozhodnutie už bude iba na Vás. O spomínaných podujatiach Vás budeme včas a priebežne informovať prostredníctvom našej webovej stránky a sociálnych sietí Art school Smižany. Určite to budú stretnutia tvorivé a zmysluplné. A pre niektorých z Vás budú aj možnosťou na nasledujúci školský rok.

    Poznámka: Zverejnenie výsledkov prijatých žiakov sa uskutoční 30.5.2023 na webe školy. Tí žiaci (zákonný zástupca žiaka), ktorí budú prijatí, si najneskôr do 20.6.2023 vyzdvihnú rozhodnutie o prijatí osobne na sekretariáte školy (je nutné prísť podpísať prevzatie rozhodnutia o prijatí). Ak si žiak neprevezme rozhodnutie, nemôže nastúpiť do ZUŠ v septembri  šk.roku 2023-24. Verím, že sa tak nestane, nakoľko záujem o umelecké vzdelávanie v našej škole je veľký.    

    Riaditeľka ZUŠ Smižany

    V prípade nejasností volajte 053/4297990 -  Mgr.Veronika Šubová, DiS.art. zástupkyňa riaditeľky školy

  • Turíčny koncert

    Srdečne pozývame rodičov, žiakov a širokú verejnosť na "Turíčny koncert" akordeónového súboru Snežienky pod vedením pani učiteľky Mgr.Oľgy Horáčkovej, DiS.art, ktorý sa uskutoční v dňa 28.05.2023 o 15.00 hodine v kostole nepoškvrneného počatia Panny Márie  v Harichovciach. Veľmi sa na všetkých tešíme!  

  • DOBRE JE V ZÁHRADE

    31.03.2023 bol dátum, dokedy sa mohli žiaci základných a základných umeleckých škôl prihlásiť do 16. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže realizovanej Slovenským zväzom záhradkárov v Bratislave „Dobre je v záhrade“. Do tejto súťaže sa zapojila žiačka výtvarného odboru ZUŠ Smižany Martina Rychtarčíková z triedy pani učiteľky Mgr. Diany Mederiovej. V mesiaci máj prišla veľmi potešujúca správa, že celkovo zo 701 výtvarných prác zo 102 škôl z celého Slovenska bola vybraná a ocenená práca našej žiačky Martiny. Spolu s informačným listom prišla pre ňu aj krásna cena: veľký farebný kufrík, plný výtvarných pomôcok. Ocenené výtvarné práce boli vystavené na Záhradkárskom veľtrhu v Trenčíne od 11.4 do 15.04.2023 a od 17.08-20.08.2023 budú vystavené na výstavisku Agrokomplex na výstavisku AX v Nitre. Vyslovujeme úprimné poďakovanie a blahoželanie pani učiteľke za trpezlivosť, čas, ktorá nezištne venovala tvorivej práci detí a mládeže v tomto školskom roku a vedie žiakov neustále k láske a úcte k prírode. Srdečne blahoželáme autorke ocenenej výtvarnej práce a za to, že približuje nám ostatným čarovné zákutia v záhradách. Sme hrdí na to, že kus smižianskej záhrady bude na tohoročnom Agrokomplexe v Nitre.

  • Najkrajšia výtvarná práca s tematikou sviatkov jari pochádza zo ZUŠ Smižany

    Dňa 27.03.2023 bol Múzeom Spiša v Spišskej Novej Vsi vyhlásený 7. ročník súťaže „O najkrajšiu kraslicu“ a 2. ročník súťaže „Najkrajšia výtvarná práca s tematikou sviatkov jari“. Išlo o súťažnú výstavu v zdobení kraslíc v spojení s prezentáciou zvykov jarného a letného obdobia na Spiši. Súťaž v zdobení kraslíc tradičnými i modernými technikami bola rozšírená o výtvarné práce spojené so sviatkami jari a Veľkej noci. Do tejto súťaže sa zapojili aj žiaci z výtvarného odboru ZUŠ Smižany. Na dvoch žiakov z triedy Mgr. Diany Mederiovej sa usmialo šťastie. Výtvarné práce Bianky Novotnej, Tomáša Maximilána Kuláka, Terezy Temňukovej a Samuela Fenčáka sa odbornej porote natoľko zapáčili, že sa všetci štyria umiestnili na 1. mieste. Dňa 13. 5. 2023 sa o 17.00 hodine v Múzeu Spiša konalo vyhodnotenie týchto dvoch súťaží. O kultúrny program počas odovzdávania ocenení sa postarali žiaci z triedy pani učiteľky Mgr. Denisy Kotradyovej, DiS.art. - flautové duo v zložení Mária Šimonovičová a Anna Maňurová, z triedy p. uč. Mgr. Petra Kováčika, DiS. art. a mladý gitarista Viktor Magulák z triedy p. uč. Mariána Mikolaja, DiS. art. Všetci prítomní ich vystúpenie odmenili úprimným potleskom. Oceneným žiakom srdečne blahoželáme a tešíme sa ich záujmu o tradičné jarné remeselné techniky vo výtvarnom umení.

  • Absolventské skúšky 2023

    Dňa 22. mája 2023 sa v našej ZUŠ začali konať záverečné absolventské skúšky z hry na hudobnom nástroji, herectva, tanca a výtvarnej tvorby. Hudobnú náuku, ktorej predchádzal písomný záverečný test a ústna skúška (ktorá pozostávala zo sluchových testov - rozlíšenie durového, molového, zmenšeného, zväčšeného akordu, dominantného septakordu a ich obratov, rytmických testov - správna interpretácia notového zápisu, žrebovaných otázok z hudobnej teórie a dejín hudby), už majú absolventi za sebou. Všetci absolventi úspešne ukončili túto časť záverečnej skúšky. Druhá bude pokračovať slávnostným absolventským koncertom, predstavením, výstavou výtvarných prác v mesiaci jún v Kultúrnom dome v Smižanoch.

                                                                Mgr. Peter Kováčik, DiS.art. člen skúšobnej komisie.

  • Prijímacie skúšky na školský rok 2023/2024

    Milí záujemcovia o štúdium, riaditeľstvo ZUŠ Smižany vyhlasuje

    TALENTOVÉ PRIJÍMACIE SKÚŠKY

    na školský rok 2023/2024 v termíne

    18.-19. mája 2023 v čase od 14.00 do 17.00 hod.

    Z kapacitných dôvodov organizujeme talentové skúšky

    len pre žiakov, ktorí sú v tomto šk. roku žiakmi 1. ročníka ZŠ alebo sú v predškolskom veku MŠ (K 1.1.2023 musí mať 5 rokov !

    Elektronické prihlášky môžete zasielať do 15. mája 2023.

    Prihlášku je potrebné vytlačiť, podpísať a doniesť podpísanú na talentové skúšky.

    Ak máte záujem o kombináciu dvoch  odborov (napr. hudobný a výtvarný), vyplňte samostatnú prihlášku pre každý odbor. Prosím, používajte diakritiku a overte správnosť údajov, nakoľko údaje tvoria podklad pre vysvedčenia a pod.

    Ak sa Vám pri vypisovaní prihlášky neobjavia vo výbere slovenské školy, je potrebné kliknúť vpravo hore na ikonu slovenskej vlajky.

    Ak sa Vám nepodarí podať elektronickú prihlášku, môžete vypísať prihlášku v printovej podobe na talentových skúškach.

    Záujemca sa stáva žiakom školy až po prijatí na základe úspešného vykonania talentových skúšok, nielen odoslaním prihlášky.

    O prijatí rozhoduje riaditeľka školy na základe výsledkov prijímacieho konania a voľných kapacít.

    V prípade naplnenia kapacity bude prijímanie závisieť od počtu získaných bodov a odporúčaného veku na prijatie.

    Deti MŠ prijímame iba v prípade, že bude dostatočný počet žiakov na zriadenie skupiny predškolského veku.

    Žiaci neprijatí z dôvodu nedostatku miesta môžu byť prijatí v neskoršom termíne na neobsadené miesto.

    Kritériá prijatia: https: //zussmizany.edupage.org/text82/

  • Slávik Slovenska 2023 okresná súťaž

    Poznáme mená víťazov 31. ročníka okresného kola v súťaži interpretácie slovenských ľudových piesní Slávik Slovenska 2023, ktorý sa konal 17. mája 2023 v koncertnej sále Reduty v Spišskej Novej Vsi. Súťaže sa zúčastnili žiaci základných škôl, osemročných gymnázií a základných umeleckých škôl v okrese Spišská Nová Ves a Krompachy v kategóriách:

    A/ v I. kategórii súťažia žiaci prvých až tretích ročníkov ZŠ a žiaci ZUŠ,B/ v II. kategórii súťažia žiaci štvrtých až šiestych ročníkov ZŠ, resp. prvých ročníkov osemročných gymnázií a žiaci ZUŠ,C/ v III. kategórii súťažia žiaci siedmych až deviatych ročníkov ZŠ, resp. druhých až štvrtých ročníkov osemročných gymnázií a žiaci ZUŠ.

    V I. kategórii sa na 1. mieste umiestnila a v Košiciach na krajskom kole nás bude reprezentovať Paulína Bodzionyová. V II. kategórií 1. miesto získala Alžbeta Bodzionyová a v III. kategórií si 1. miesto odniesla Nina Maniaková.

    Súťažiace v okresnom kole vystupovali s hudobným sprievodom pri jednej z interpretovaných piesní. Ďalšiu pieseň prezentovali bez sprievodu (a capella).  Jedna z piesní pochádzala zo Spevníčka 2023 a druhú pieseň si súťažiaci vyberali sami po dohovore s pedagógom alebo rodičom.

    Všetky tri dievčatá sprevádzala detská ľudová hudba Oriešok z Art school Smižany, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Keďže všetky tri dievčatá si ako druhú pieseň, povinnú zo spevníčka, vybrali pieseň "Visoko kačički, viskoko ľecice", ktorú interpretuje a nahrala k tejto piesni aj videoklip známa interprétka slovenských ľudových piesní  Barbora Fecková, a ktorá sa zhostila úlohy predsedkyne odbornej poroty, tak mali možnosť všetci súťažiaci v závere vyhodnotenia výsledkov súťaže si spoločne túto pieseň spolu s Barborou zaspievať. Všetkým trom postupujúcim dievčatám blahoželáme a želáme veľa úspechov na krajskom kole v Košiciach  8.6.2023.

    https://www.snv.sk/archiv?video=230518-2&fbclid=IwAR3aazCoFYKaepAHrdUd00gaWEJ4kJP7JUfSkJPMGXVIYULH8FsxJtCNO60

  • Festival malých komorných telies v Košiciach

    Dňa 12.5.2023 sa uskutočnil I.ročník Festivalu malých komorných telies v ZUŠ sv. mučeníkov na Čordákovej ulici č.50 v Košiciach. Gitarové telesá z triedy Mgr.Edity Lorkovej, DiS.art. sa do Smižian vrátili s dvoma  striebornými pásmami, ktoré získali gitarové duo a gitarový súbor. Bronzové pásmo získalo gitarové trio. Srdečne blahoželám žiakom aj pani učiteľkea ďakujem im za úspešnú rezrezentáciu školy a obce Smižany.

  • Vyhodnotenie celoslovenskej súťaže "Smižianska gitara 2023" - výsledková listina

    VÝSLEDKOVÁ LISTINA SG 2023

    Smižianska gitara 2023 patrí po úspešných troch ročníkoch už k rešpektovaným interpretačným celoslovenským súťažiam základného umelckého školstva, ktorými chce ZUŠ Smižany naďalej prispievať k neustálej popularizácii hudobného nástroja gitary medzi deťmi a mládežou. Potvrdzuje to i skutočnosť, že do tohto ročníka sa zapojilo 86 súťažiacich z  33 základných umeleckých škôl a do Smižian prišlo 44 pedagógov z celého Slovenska. Ako organizátori  4.ročníka celoslovenskej súťaže v hre na gitare sme chceli účastníkom sprostredkovať tie najkrajšie zážitky a spomienky na Smižany. Veríme, že si ho všetci užili a že tento deň bol dňom plný krásnych melódií, príjemnej hudby a stretnutí ľudí milujúcich klasickú hudbu. Navyše, tak ako odovzdávame mladším generáciám hudobné dedičstvo, ktoré je nám drahé, zdá sa, že máme povinnosť odovzdávať aj krásu a harmóniu sveta, ktorú symbolizuje hudba. Hudobná výchova k tomu môže výrazne prispieť vďaka hodnotám počúvania a rešpektu, ktoré stelesňuje. Toľko sa toho zmenilo za posledné polstoročie v histórii sveta, v ekonomickom a spoločenskom živote, v spoločenskom správaní, v technickom vývoji. Ako každá organizácia, aj umelecké školstvo a s ním spojené prirodzené súťaženie, sa prispôsobilo a vyvinulo, rovnako ako hudobné vzdelávanie pedagogiky, nového publika alebo jej úlohy v spoločnosti. Čo sa však našťastie nezmenilo, sú hodnoty, ktoré stále bránime a ktorým veríme: schopnosť hudby byť zdrojom harmónie pre ľudí a spoločnosť, náročná a otvorená vízia pre hudobné vzdelávanie, sila výmen a stretnutí za hranicami. Je veľmi dobré, že mnohí žiaci a ich pedagógovia vycestovalii za hranice rodného územia. Našou prvou a najdôležitejšou úlohou organizátorov súťaže bolo sprístupniť gitarovú hudbu všetkým – a presne o tom bol 10. máj 2023.  Ako ľudia milujúci hudbu deň čo deň zažívame, že spoločné hranie hudby v umeleckej skupine a počúvanie hudby učí ľudí hodnotám, ako je počúvanie jeden druhého a iných ľudí. Z tohto dôvodu považujeme za obzvlášť dôležité vytvorenie miesta stretávania aktívnych, hudobne pôsobiacich mládežníckych súborov a speváckych zborov a hudby milovných, zainteresovaných a vnímavých poslucháčov. Pokiaľ len sa bude dať, budeme v tom neustále pokračovať.  Veríme, že sa všetkým žiakom počas súťaže dobre hralo,  porote ešte lepšie počúvalo. Snáď aj pedagógovia nadobudli nové poznatky, skúsenosti a všetci získali nové priateľstvá. Poďakovanie patrí pedagógom a celému organizačnému i pedagogickému tímu na čele s pani učiteľkou Mgr.Editou Lorkovou, DiS.art a všetkým, ktorí sa na príprave a organizácii súťaže podieľali. Ďakujeme aj našim priateľom, podporovateľom a sponzorom ako aj zriaďovateľovi Obci Smižany a pani starostke Miroslave Szitovej za materiálnu pomoc. Veľmi si vážime účasť odbornej poroty, ktorá hodnotila výkony súťažiacich v tomto zložení: Patrick Vacík PhD.(CZ), Mgr.art.Vladimír Ondrejčák, PhD. (SK), Mgr.art. Miloš Slobodník (SK), Mgr. Tatiana Stachak (PL), M.Mus.Miriam Rodriguez Brullová (SK), Mgr.art. Eva Soviarová, ArtD.(SK) 

    Teší nás aj fakt, že sa nám po prvý krát podarilo počas súťaže zorganizovať aj seminár Tatiany Stachak (PL)  a Masterclass Patrika Vacíka (CZ). Súťaž obohatila aj prezentácia nových hudobných koncertných nástrojov - gitár Petra Matouška (CZ) z Prahy. 

    Ďakujeme: spoločnosti Tesco Smižany, Herba drug Smižany, Diskonto Smižany,  mestu Spišská Nová Ves, JV Muzika SNV, Slov Chips Smižany, TZB komplet s.r.o., Studne Spiš, Merkury Broker, Ing. Anne Gibalovej, Ľubici Bonkovej, OZ Art School Smižany a združeniu rodičov a priateľov školy pri ZUŠ Smižany, Galerka Dali Smižany. 

     

    Veľká gratulácia patrí aj žiakom našej ZUŠ, ktorí neváhali popasovať sa s konkurenciou a zúčastnili sa tejto celoslovenskej súťaže:

    Strieborné pásmo získali žiaci: Tomáš Janečko, Daniel Filipp, Marko Bartoš, Tomáš Sokolovský z triedy p. uč. E.Lorkovej

    Bronzové pásmo získali: Lenka Gajanová (p.uč. Š.Vansač), Tomáš Šuba (p. uč. E.Lorková)

    Dovidenia v ZUŠ DEZIDERA ŠTRAUCHA v SMIŽANOCH v roku 2024!

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Smižianska gitara 2023.

     

  • Smižianska gitara 2023 Propozície

    SMIŽIANSKA GITARA 2023

    Vážené kolegyne a kolegovia, milí žiaci ZUŠ.

    Termín celoslovenskej súťaže v hre na gitare SMIŽIANSKA GITARA 2023, ktorú organizuje naša škola od roku 2011 sa blíži. Preto Vám touto formou zverejňujeme tohoročné propozície. Veľmi sa na Vás teší nielen zaujímavá zahraničná porota, ale aj celý organizačný výbor SG a ZUŠ Smižany.

    ​​​​​​​Propozície súťaže Smižianska gitara 2023.docx

  • Vyhodnotenie celoslovenskej súťaže "Slovenský ornament očami Spišiakov 2023" - výsledková listina

     

    Nie je ornament ako ornament

    Umenie zdobenia je veľmi staré. Vzniklo v období paleolitu. V slovenskej ľudovej výtvarnej kultúre mal ornament významné miesto. Prejavil v niektorých lokálnych variantoch na Slovensku vo výšivke, nástennej maľbe, sviatočnom odeve a reprezentatívnom zariaďovaní domácností, najmä predných izieb domov. Je jedným z prostriedkov navrhovania umeleckých diel. Ornamentálne obrazy majú výnimočnú schopnosť prinášať estetické potešenie, majú na človeka silný vplyv, niekedy v ňom prebúdzajú nevedomé pocity spojené s genetickou pamäťou. Preto je veľmi dôležité venovať sa tejto problematike neustále. Tak ako sa vyskytovalo nekonečné vzorovanie, pri ktorom sa ten istý ornamentálny motív pravidelne opakoval po celej ploche predmetu napr. na látkach odevov – modrotlač, tak sa toto vzorovanie dostáva do popredia aj v dnes. V ľudovom prostredí sa úsilie o ozdobnosť kedysi sústreďovalo prevažne na sviatočných, obradových predmetoch, ktorých cieľom bolo ozvláštniť nositeľa, miesto, situáciu. Vo výbere a formálnom spracovaní a farebnosti ornamentálnych prvkov sa výrazne prejavovali lokálne odlišnosti. Na rozhraní 19. a 20. storočia sa do popredia dostáva úsilie o prehnanú ozdobnosť (dekorativizmus). Želám si, aby sa deti a mládež v školách spolu s ich pedagógmi učili o skutočnej slovenskej ornamentike, o pravdivosti  uchovávania pôvodného tradičného dedičstva našich otcov a materí, aby vedeli, že nie je ornament ako ornament. Preto sa veľmi teším, že sa nám opäť, aj v tomto roku podarilo vzbudiť záujem o túto výtvarnú oblasť v školách na Slovensku. Hlavným poslaním súťaže „Ornament očami Spišiakov 2023“ je nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie zručností a umelecko-odborný rast talentovaných jednotlivcov aj kolektívov prostredníctvom poznávania, realizácie a prezentácie umeleckej tvorby v oblasti ornamentálnej výtvarnej tvorby. Dieťa si nesie v sebe prirodzenú túžbu objavovať a tvoriť. A preto si myslím, že aj táto súťaž podnecuje mnohé deti a ich rodiny k rozvoju tvorivosti a využitiu dekorácií práve v domácnostiach. Preto vyslovujem môj obdiv všetkým, ktorí sa vo svojom voľnom čase venujú výtvarnému umeniu a ornamentálnej tvorbe. Ďakujem pedagógom z 12 škôl, ktorí svojich zverencov na ceste za poznaním ornamentov podporujú.  Do súťaže bolo zaslaných 136 výtvarných prác. Úprimné poďakovanie patrí aj našim pravidelným podporovateľom, sponzorom: Herba drug Smižany, Miva market s.r.o. Smižany, Krbové kachle a pece Martinovi Badzíkovi zo Smižian, OZ Art school Smižany, Studne Spiš Spišská Nová Ves, Albert taxi Spišská Nová Ves, Tesco supermarket Smižany. Poďakovanie patrí  zriaďovateľovi našej školy obci Smižany na čele s pani starostkou Miroslavou Szitovou, celému organizačnému výboru súťaže, konkrétne učiteľom výtvarného odboru: vedúcemu odboru Mgr. Martinovi Olejníkovi a jeho kolegyniam Mgr. Diane Mederiovej a Mgr. Bohuslave Sagulovej, porotcom, ktorí si našli čas a zhodnotili výkony  žiakov a ich výtvarné práce. Už teraz sa tešíme na ďalší 6.ročník tejto súťaže.

    Mgr. Marcela Maniaková

    riaditeľka ZUŠ Smižany

    Dňa 4.5.2023 o 10:00 hod sa uskutočnilo v priestoroch Základnej umeleckej školy, Nám. M. Pajdušáka 2, Smižany slávnostné vyhodnotenie súťaže Slovenský ornament očami Spišiakov 2023. Tu je výsledková listina:  

    sledková listina 2023.pdf 

     

     

    Srdečne blahoželáme žiakom výtvarného odboru našej školy, ktorí sa do celoslovenskej súťaže  5. Slovenský ornament očami Spišiakov 04.05.2023 zapojili. Sú to:

    Ela Hrušovská 2.miesto Mgr. Martin Olejník

    Nela Geletková 3.miesto Mgr. Martin Olejník

    Natália Šutáková Čestné uznanie Mgr. Diana Mederiová

    Jana Janečková Čestné uznanie Mgr. Diana Mederiová

    Sára Suržinová 1.miesto Mgr. Diana Mederiová

    Nela Fiffiková 3.miesto Mgr. Martin Olejník

    Milada Duriančiková 1.miesto Mgr. Martin Olejník

    Daniela Hajdučková 2.miesto Mgr. Diana Mederiová

    Magdaléna Filippová  Čestné uznanie Mgr. Diana Mederiová

    Simona Kandríková  Čestné uznanie  Mgr. Martin Olejník

     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná umelecká škola
    Námestie M. Pajdušáka 2,
    053 11 Smižany

    Zriaďovateľ:
    Obec Smižany
  • +421 53 4297990

Fotogaléria