Menu

Náš Facebook

Počet návštev: 1799855
  • DĽH Oriešok v Polomke

    Po dlhšej prestávke sa uskutočnil v obci Polomka obľúbený Víkend s Brezinkami. Tento rok to vyšlo na 18. a 19. novembra 2023. Podujatie sa konalo v Kultúrnom dome v obci Polomka. Ešte pred tým sa uskutočnil spoločný workshop folkloristov z Polomky a zo Smižian v aule ZUŠ Smižany.

    V sobotu sa v programe "Keď sme sa tak zišli" predstavili:

     DFS Brezinky a FSk Brezinky, MSSk UFS Mladosť, FSk Goral, DFS Radosť z Trenčína.

    V nedeľu o 14:00 v programe "Zahraj, že mi zahraj" potešili divákov okrem iných aj naši muzikanti DĽH ORIEŠOK:

     ĽH Oriešok, Jozef Perúnsky a spol., ĽH Bartošovci, ĽH Nátura, Tanečníci FSk Kýčera, ĽH Radosť z Trenčína, ĽH Brezinky a Tanečníci z Breziniek.

    Bolo nám potešením zahrať si so spomínanými folklórnymi kolektívmi.

  • LABIRSKYJ HUDAK 2023

    Láska k hudbe, piesni a ľudovým tradíciám spojila mnohých spevákov základných umeleckých škôl v prešovskom a košickom kraji v jednu krásnu súťaž pod názvom „Labirskyj Hudak“. Táto súťaž sa konala v priestoroch Základnej umeleckej školy A.A. Ljubimova v Medzilaborciach. 10.11.2023 sa tri žiačky speváckeho oddelenia zúčastnili piateho ročníka tejto súťaže v speve ľudových piesní. Spevákov hodnotila odborná porota na čele so známou speváčkou ľudových piesní Máriou Mačoškovou, taktiež s herečkou prešovského divadla DAD Danielou Libezňuk a dlhoročnou folkloristkou a zakladateľkou folklórneho súboru Stropkovčan Annou Knežovou. Porota hodnotila výkony 55 spevákov ako aj ich korepetítorov veľmi pozitívne. Smižany a Košický samosprávny kraj reprezentovali tri žiačky ZUŠ Smižany, každá vo svojej vekovej kategórii.  V I.kategórii súťažila Paulína Bodzionyová, v II.kategórii Alžbeta Bodzionyová a v III. kategórii spievala Laura Fábry za hudobného sprievodu Mgr. Marcely Maniakovej. Všetky tri dievčatá sa do Smižian vrátili s diplomami a umiestnením v zlatom pásme, za čo im patrí veľká gratulácia a poďakovanie.  Všetci zúčastnení odchádzali so slovami vďaky na perách a s prísľubom ďalšieho stretnutia na 6. ročníku súťaže Labirskyj Hudak.

  • Bohúňova paleta 2023

    Ďalší veľký úspech našich výtvarníkov na XXVI. ročníku medzinárodnej výtvarnej súťaže Bohúňova paleta 2023 v Dolnom Kubíne, kotrú organizuje Ministerstvo školstva, vedy a športu SR a ZUŠ v Dolnom Kubíne. Blahoželáme Kataríne Širilovej z triedy p. učiteľa Mgr. Martina Olejníka, ktorá získala v tejto súťaži ocenenie v striebornom pásme, v kategórii kombinovaná technika a Sandre Šoltésovej z triedy p. učiteľky Mgr. Diany Mederiovej, ktorá získala čestné uznanie v kategórii maľba. Ešte raz veľká gratulácia žiačkam aj pedagógom k medzinárodnému úspechu!

  • Jesenné prázdniny

    Vážení  rodičia, riaditeľstvo ZUŠ Smižany Vám oznamuje, že dňa 30.10.2023 (pondelok) a 31.10.2023 (utorok) majú žiaci jesenné prázdniny. Vyučovanie začne opäť  02.11.2023 (štvrtok) podľa rozvrhu hodín.

    Mgr. Marcela Maniaková, riaditeľka školy 

  • Žiaci ZUŠ vystúpia v programe osláv DNI OBCE SMIŽANY

    Dňa 6.10.2023 od 16.00 vystúpia aj žiaci ZUŠ Smižany. Pozývame všetkých rodičov a priateľov ZUŠ Smižany a širokú verejnosť. V programe vystúpi školská kapela Art school, speváčka Lucia Dragošeková, DĽH Oriešok, DSpSk Šafolka, gitarový súbor, rokenrolový súbor ROCKINO a ďalší.

  • Slovensko, krajina v srdci Európy 2023

    Prvý úspech výtvarného odboru ZUŠ Smižany v šk.roku 2023-2024.

    V 15. ročníku celoslovenskej súťaže "Slovensko, krajina v srdci Európy", ktorú každoročne organizuje Škola umeleckého priemyslu v Bratislave, získala žiačka Timea Košárová z triedy pána učiteľa Mgr. Martina Olejníka 1.miesto v kategórii Kresba, maľba grafika od 6. do 10 rokov. Srdečne blahoželáme žiačke aj pánovi učiteľovi. Veľmi sa z toho tešíme!!!

  • Workshop tradičnej ľudovej kultúry

    1.10.2023 sa v ZUŠ Smižany uskutočnil workshop tradičnej ľudovej kultúry, na ktorom sa účastníci zoznámili s typickými spišskými ľudovými piesňami a tancami z obce Bystrany. Lektormi boli Bc.Šimon Hanzely, Július Žiga, DiS.art., Róbert Javorský, ktorí sa venovali účastníkom v oblasti komornej hry v detských ľudových hudbách. Tance a piesne z Bystrian predviedli a učili manželia Alexandra a Miroslav Beckovci. Toto podujatie sa uskutočnilo na základe spolupráce DFS Brezinky z Polomky a DĽH Orieošk zo Smižian. Mladí muzikanti sa spolu naučili ľudové piesne z Bystrian, ktoré odzneli na  škole tanca v aule s manželmi Beckovcami. Verím, že to bolo veľmi podnetné popoludnie pre všetkých účastníkov tohto vzdelávacieho popoludnia a nie posledné.  

  • Pozvánka

    Dňa 2.10.2023 o 17.00 hodine sa uskutočni v aule ZUŠ Smižany plenárne zasadnutie Zduženia rodičov a priateľov školy ZRPŠ. Srdečne Vás pozývame milí rodičia. 

     

  • Koncert ZUŠ kovanie pred ZUŠ na Námestí M.Pajdušáka 2

    ňa 14. septembra na celom Slovensku budeme sláviť sviatok Povýšenia svätého Kríža. Tento sviatok patrí k najstarším kresťanským sviatkom. Žiaci a pedagógovia našej školy by sa však radi stretli so svojimi priateľmi, obyvateľmi Smižian a priaznivcami školy z iného dôvodu. Pred 20 timi rokmi presne 1.9.2004 sa otvorili brány Základnej umeleckej školy, ktorú obci Smižany daroval a na vlastné náklady dal vybudovať pán Ing. Dezider Slavoj Štrauch, ktorý v tom čase ešte žil a pôsobil v San Francisku. Brány jeho školy sa otvorili pred týždňom 4.9 po 20. krát. Preto sa naša škola rozhodla pred kostolom povýšenia Svätého kríža, na nádhernom smižianskom námestí, v tento symbolický a slávnostný deň aj pre našu obec, osláviť deň hudbou, slovom, tancom a farbami. V živote školy znamená 20 rokov už kus histórie. Naším prvým koncertom pred ZUŠkou začíname celoročné oslavy založenia našej školy. Príďte nás popočúvať, všetci ste vítaní!

  • Komorné telesá, spevácke zbory, kapely, súbory v ZUŠ Smižany v školskom roku 2023-2024

    Názov komorného telesa alebo súboru  Deň a Čas Zameranie

     

    DSpSk Šafolka ml.

    Piatok

    15.00 -15.45

    Komorný spevácky zbor - spev sl. ľudových piesní

     

    DSpSk Šafolka st.

    Piatok

    16.00 -16.45

    Komorný spevácky zbor – spev sl. ľudových piesní

     

    DĽH Oriešok

    Piatok

    16.30 -17.15

    Komorná hra - hra na ľudových nástrojoch

     

    DĽH Voľare

    Štvrtok

    17.40 -18.25

    Komorná hra - hra na ľudových nástrojoch

     

    Ľudový orchester

    Pondelok

    16:55 - 18:25

    Hra v súbore - Hra na ľudových nástrojoch

     

    Hlások - detský spevácky zbor 

    Piatok

    14.45 - 15.30

    Komorný spevácky zbor - spev piesní rôznych hudobných žánrov

     

    Sueno - komorný spevácky zbor

    Utorok

    17.25-18.10

    Komorný spevácky zbor - spev populárnych piesní

     

    Snežienky ml.

    Štvrtok

    16.30 - 17.15

    Hra v súbore - hra na akordeónoch

     

    Snežienky st.

    Štvrtok

    17.15 - 18.00

    Hra v súbore -  hra na akordeónoch

     

    Gitarové teleso

    Utorok

    17.15 -18.00

    Hra v súbore -  hra na gitarách

     

    Art school band

    Štvrtok

    18.00 -18.45

    Tomáš Cvengroš, DiS.art.

    Hra v skupine: Hra na elektrickej a basovej gitare, keyboarde, bicích nástrojoch, dychových nástrojoch atď.

     

    Dychový súbor

    piatok

    16.00 -16.45

    Hra v súbore -  hra na dychových nástrojoch

     

    Rockino

    Pondelok a streda

    17.10 -18.40

    Tanečný súbor zameraný na rockenrool

     

    DFS Oriešok ml.

    Štvrtok

    15.00 -15.45

    Detský folklórny súbor zameraný na detský hudobný folklór a detské hry

     

    DFS Oriešok st.

    Štvrtok

    16.00 -17.30

    Detský folklórny súbor zameraný na detský hudobný folklór a detské hry

     

    V Smižanoch,  4.9.2023

    Komorné hry a súbory školy 2023-2024

  • Už po 20.krát sa otvorí 4.9.2023 ZUŠ Dezidera Štraucha

    Dieťa spieva skôr, ako hovorí, tancuje predtým, než sa naučí poriadne chodiť. Pozoruhodné výtvarné diela dokáže vytvoriť v podstate z čohokoľvek a svoje malé herecké role na nás hrá už od narodenia. 

    Umenie je v nás totiž odjakživa.

    Poslaním našej školy je tento prirodzený talent vo Vašich deťoch rozvíjať, učiť ich láske a úcte k estetike, viesť ich k radosti z tvorenia a objavovania seba samých.

     

    Školským rokom 2023-2024 začíname 20. rok existencie našej školy

    Do nového školského roka vstupuje ZUŠ síce so zvýšenými poplatkami, ale o to zaujímavejšími podujatiami. Viac informácií nájdete na https://zussmizany.edupage.org/text/?text=text/text23&subpage=1


    Počas celého školského roka sa môžete tešiť na množstvo zaujímavých akcií, výstav, podujatí, workshopov a koncertov, ktoré chystáme pri príležitosti osláv 20. výročia vzniku ZUŠ a ktoré vyvrcholia 15.3.2023.  Ako prvé podujatie sa bude konať už v mesiaci september dňa 14.9.2023 na námestí pred našou školou pod názvom ZUŠkovanie.  Bližšie informácie už čoskoro na našej webovej stránke školy. https://zussmizany.edupage.org/

     

    NÁSTUP  A ZÁPIS ŽIAKOV DO ZUŠ JE 04.09.2023 OD 09:00 DO14:00 HODINY.

    O ROZVRHOCH HODÍN VÁS BUDÚ INFORMOVAŤ VAŠI TRIEDNI UČITELIA. NOVÍ ŽIACI SI NÁJDU OZNAMY O TRIEDNYCH UČITEĽOCH A INFORMÁCIE O VYUČOVANÍ, ROZVRH HODÍN  NA NÁSTENKÁCH VO VESTIBULE ŠKOLY.

     

                                                                    TEŠÍ SA NA VÁS KOLEKTÍV ZUŠ!

  • Záver školského roka 2022-2023

    Je tu koniec školského roka, takže mi dovoľte, aby som sa poďakovala všetkým žiakom, pedagógom, sponzorom školy, zriaďovateľovi a predovšetkým rodičom za tento nádherný a úspešný školský rok. Zároveň Vám chcem zaželať krásny prázdninový čas, veľa slnka, bezstarostného oddychu, načerpanie energie do nového školského roka, ktorý bude pre našu školu významný jubilejný. Prajeme žiakom príjemé letné prázdniny a pedagógom a rodičom krásnu dovolenku! 

    Riaditeľstvo školy zároveň oznamuje, že slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 bude dňa 4. septembra 2023 (pondelok) 9.00 hod. v hlavnej budove ZUŠ Smižany, 5.9.2023 v elokovanom pracovisku SNV o 10.30 hod. a 6.9.2023 o 10.30 v Harichovciach.                                   

                                                                         riaditeľka školy Mgr. Marcela Maniaková

     

  • Slávik Slovenska 2023

    Celoslovenská spevácka súťaž Slávik Slovenska 2023 v Bratislave, ktorej zakladateľom je Peter Dvorský, priniesla 28.6.2023 obrovský úspech dvom členkám speváckej skupiny Šafolka. V prvej kategórii sa na 1. mieste umiestnila a získala okrem titulu laureát 2023 aj zlatého slávika Paulína Bodzionyová. V tretej kategórii sa po tretí krát v živote pokúšala Nina Maniaková a napokon sa jej podarilo získať 2.miesto a titul strieborný slávik 2023. Obom dievčatám priniesla pieseň Vysoko kačički od Barbory Feckovej šťastie a úspech. Bola to dlhá a náročná cesta prejsť odbornou porotou v okresnom kole, potom v krajskom kole v Košiciach a dnes bratislavskou ústrednou porotou na čele s pánom Petrom Dvorským a ďalšími významnými osobnosťami v speve ľudových piesní. Ďakujem obom dievčatám zo srdca blahoželáme dosiahnutému úspechu.

  • Oceňovanie najúspešnejších žiakov v obci Smižany za rok 2022-2023

    Dňa  28. júna sa v  kultúrnom dome v Smižanoch uskutočnilo "Oceňovanie najúspešnejších žiakov a pedagógov škôl združených v Spoločnom školskom úrade Smižany za školský rok 2022/2023".

    O spríjemnenie slávnostnej udalosti sa svojimi vystúpeniami postarali naši žiaci ART School Smižany.

    Medzi ocenennými boli: 

    1. Predmetové olympiády a umelecké súťaže garantované MŠVVaŠ SR, športové súťaže evidované na www.skolskysport.sk

    Krajské kolo

    Nina Maniaková

    Slávik Slovenska

    1.miesto a postup na celosl.kolo 28.6.2023, Mgr. Marcela Maniaková

    2.miesto na celoslovenskom kole

    Paulína Bodzionyová

    Slávik Slovenska

    1.miesto a postup na celosl.kolo 28.6.2023, Mgr. Marcela Maniaková

    1.miesto na celoslovenskom kole

     

    Celoslovenské kolo

    Dárius Urban

    Maľovaná ZUŠ-ka - celoslovenská

    Zlaté pásmo, Mgr. Diana Mederiová

     

    1. Iné súťaže, 1. miesto/zlaté pásmo

    Nina Maniaková

    Zemplín POP 2023 - celoslovenská

    Zlaté pásmo, Mgr. Lucia Kováčová

    Sofia Tatarková

    Zemplín POP 2023 - celoslovenská

    Zlaté pásmo, Mgr. Lucia Kováčová

    Paulína Bodzionyová

    Fullstar - celoslovenská

    Zlaté pásmo, Mgr. Lucia Kováčová

    Ella Bendíková

    Celoslovenská súťaž v sólovom speve Petra Dvorského

    Zlaté pásmo, Mgr. Blanka Richnavská, DiS.art.

    Diana Pramuková

    Prešovská cimbalová struna - celoslovenská

    Zlaté pásmo, Štefan Vansač, DiS.art.

    Gitarový súbor – 11 žiakov

    31. Divertimento musicale

    Zlaté pásmo s návrhom na postup na celosl.kolo 17.6.2023, 

    Strieborné pásmo na celoslovenskom kole, Mgr. Edita Lorková, DiS.art.

    Sára Suržinová

    Slovenský ornament očami Spišiakov - celoslovenská

    1.miesto, Mgr. Diana Mederiová

    Milada Duriančiková

    Slovenský ornament očami Spišiakov - celoslovenská

    1.miesto, Mgr. Martin Olejník

    Natália Hriblanová

    Hviezdoslavov Kubín – krajské kolo

    Zlaté pásmo

    2.miesto a postup do celosl.kola

    bronzové pásmo v celoslovenskom kole

    Antónia Bendíková, DiS.art.

    Divadelný súbor Len tak... – 10 žiakov

    Zlatá priadka – celoslovenské kolo

    Bronzové pásmo, Antónia Bendíková, DiS.art.

    DFS Oriešok – 20 žiakov

    Eniki beniki – krajské kolo

    Zlaté pásmo, Mgr. Veronika Šubová, DiS.art.

     

  • Spišské folklórne slávnosti 2023

    Pod Spišským hradom sa v dňoch  24.-25.6.2023 uskutočnil 49. ročník Spišských folklórnych slávností, na ktorom sa prredstavili aj folklórne súbory zo ZUŠ Smižany. DSpSk Šafolka, DFS Oriešok a DĽH Oriešok.  

  • Oznam - výzva pre rodičov novoprijatých žiakov

    Vážení rodičia, milí budúci žiaci a študenti,

    Tí žiaci (zákonný zástupca žiaka), ktorí boli prijatí do ZUŠ na šk.rok 2023-2024, si najneskôr do 20.6.2023 vyzdvihnú rozhodnutie o prijatí osobne na sekretariáte školy od 8.00 do 15,30 hod. (je nutné prísť podpísať prevzatie rozhodnutia o prijatí)

    Nakoľko od 13. do 16.júna bude obmedzené vyučovanie a stránkové hodiny z dôvodu absolventských koncertov a predstavení v kultúrnom dome, prosíme Vás, aby ste si čo najskôr vyzdvihli rozhodnutia od utorka (13.6.) do štvrtka (15.6) v čase od 8.00 do 15.30 a 20.6.2023 od 8.00 hod. do 17.00 hodiny.       

    Ak si žiak neprevezme rozhodnutie, nemôže nastúpiť do ZUŠ v septembri  šk.roku 2023-24. Verím, že sa tak nestane, nakoľko záujem o umelecké vzdelávanie v našej škole je veľký.  

    Zápis žiakov sa uskutoční v termíne 4. septembra 2023. Bližšie informácie včas zverejníme.

    Ďakujeme!

  • Záhradný koncert

  • Absolventské podujatia 2023

  • Letný koncert

  • ZOZNAM PRIJATÝCH A NEPRIJATÝCH UCHÁDZAČOV O ŠTÚDIUM V ZUŠ V ŠKOLSKOM ROKU 2023-2024

    Vážení rodičia, milí budúci žiaci a študenti,

    v prílohe nájdete zoznam prijatých, ale aj neprijatých, uchádzačov o štúdium v hudobnom, tanečnom, výtvarnom a literárno-dramatickom odbore pre školský rok 2023/2024. 

    Tí žiaci (zákonný zástupca žiaka), ktorí budú prijatí, si najneskôr do 20.6.2023 vyzdvihnú rozhodnutie o prijatí osobne na sekretariáte školy od 8.00 do 17,00 hod. (je nutné prísť podpísať prevzatie rozhodnutia o prijatí). Ak si žiak neprevezme rozhodnutie, nemôže nastúpiť do ZUŠ v septembri  šk.roku 2023-24. Verím, že sa tak nestane, nakoľko záujem o umelecké vzdelávanie v našej škole je veľký.           

    Zápis žiakov sa uskutoční v termíne 4. septembra 2023. Bližšie informácie včas zverejníme.

    Ďakujeme!

     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná umelecká škola
    Námestie M. Pajdušáka 2,
    053 11 Smižany

    Zriaďovateľ:
    Obec Smižany
  • +421 53 4297990

Fotogaléria