Menu

Náš Facebook

Počet návštev: 1806162
  • III. koncert absolventiek ZUŠ Anny a Antónie Spišiakových zo Smižian pri príležitosti 20. výročia založenia školy

  • Fašiangový koncert

    Srdečne pozývame širokú verejnosť na Fašiangový koncert žiakov ZUŠ v Smižanoch. Po koncerte sa uskutoční stretnutie rodičov, divákov, žiakov a učiteľov a spolu si vychutnáme fašiangové dobroty, ktoré pre Vás chystajú naši učitelia. Tešíme sa na Vás a na umelecké výkony žiakov, kapiel a súborov školy!

  • Novoročný koncert žiakov ZUŠ Smižany

  • II. koncert absolventov ZUŠ pri príležitosti 20. výročia založenia školy

    Ďakujeme za krásny umelecký zážitok z hry na klavíri. Naše koncertné krídlo zaznelo v plnej kráse vďaka Adamovi Fedorovi (nášmu absolventovi z triedy Zuzana Hricová) a Zuzane Buntovej z triedy Mgr.art. Silvie Golecovej Schwarzbacherovej,ArtD. z Konzervatória v Košiciach na Timonovej ulici. Obom umelcom blahoželáme k ich fantastickým umeleckým výkonom a budeme silno držať prsty o dva týždne, keď budú Slovenskú republiku reprezentovať na medzinárodnej klavírnej súťaži v Rakúsku.Tešíme sa na ďalší tretí koncert zo série koncertov k 20. výročiu ART School Smižany dňa 12.2.2024 o 16.00, kde vystúpia dve smižančanky sestry Spišiakové. Konzervatórium Košice, Timonova 2.

  • I. koncert absolventov ZUŠ pri príležitosti 20. výročia založenia školy

    Ďakujeme za krásny umelecký zážitok účinkujúcim prvého koncertu ART School Smižany v novom roku 2024. Takéto koncerty budeme organizovať po celý rok pri príležitosti 20. výročia založenia ZUŠ v Smižanoch. Na koncerte sa predstavili Žofia Bendíková hra na organe, Blanka Richnavská spev, Mária Bendíková hra na husliach. Koncert umocnili aj slová a príhovor Zuzany Hricovej. Poďakovanie patrí aj pátrovi Adamovi Lubovi správcovi Farnosti Povýšenia svätého Kríža Smižany za poskytnutie priestorov v nádhernom kostole.Tešíme sa na druhý koncert, ktorý sa uskutoční už 16.1.2024 v koncertnej sále ZUŠ Smižany o 16.00 hodine.

  • Koncerty absolventov ZUŠ v roku 2024 pri príležitosti osláv 20. výročia založenia školy

    Vážení rodičia, žiaci, priatelia a priaznivci ZUŠ,

    srdečne Vás pozývame na ďalšie podujatia a koncerty našich absolventov, úspešných umelcov na Slovensku, ktoré sa budú konať už v mesiaci január a február 2024 a ktoré sa budú konať pri príležitosti osláv 20. výročia založenia školy. Všetci ste srdečne vítaní!

  • Oznam Vianočné prázdniny

    Vianočné prázdniny podľa MŠVVaŠ pre žiakov ZUŠ začínajú v pondelok 27. decembra 2023 a končia 5. januára 2024. Začiatok vyučovania po prázdninách bude 8. januára 2024 (pondelok).

    Všetkým žiakom, rodičom pedagógom prajeme požehnané vianočné sviatky a príjemné  prázdniny.

  • Vianočná rozprávka

  • Šafolka a ĽH Oriešok v Tatranskom ľadovom dóme

    Spievať a hrať v Tatranskom ľadovom dóme na Hrebienku vo Vysokých Tatrách nie je žiadna sranda. DSpSk šaFOLKa a ĽH Oriešok a jej hostia Michal Dzurilla, Lukáš Kurilla to zvládli bravúrne. Dňa 26.11.2023 si skúsili prvú tohtoročnú guľovačku v čerstvom snehu a aj spev v pozemnej lanovke. 20 minútový koncert v interiéri ľadového chrámu zdobeného monumentálnou stavbou z Londýna – Westminsterské opátstvo (Westminster Abbey) bol pre účinkujúcich v magickom ľadovom prostredí obrovským zážitkom. Počas sezóny od 1.novembra 2023 do konca apríla 2024 sa v ľadovom dóme uskutoční  11 koncertov a koncert žiakov ZUŠ Smižany bol tým prvým.  

  • DĽH Oriešok v Polomke

    Po dlhšej prestávke sa uskutočnil v obci Polomka obľúbený Víkend s Brezinkami. Tento rok to vyšlo na 18. a 19. novembra 2023. Podujatie sa konalo v Kultúrnom dome v obci Polomka. Ešte pred tým sa uskutočnil spoločný workshop folkloristov z Polomky a zo Smižian v aule ZUŠ Smižany.

    V sobotu sa v programe "Keď sme sa tak zišli" predstavili:

     DFS Brezinky a FSk Brezinky, MSSk UFS Mladosť, FSk Goral, DFS Radosť z Trenčína.

    V nedeľu o 14:00 v programe "Zahraj, že mi zahraj" potešili divákov okrem iných aj naši muzikanti DĽH ORIEŠOK:

     ĽH Oriešok, Jozef Perúnsky a spol., ĽH Bartošovci, ĽH Nátura, Tanečníci FSk Kýčera, ĽH Radosť z Trenčína, ĽH Brezinky a Tanečníci z Breziniek.

    Bolo nám potešením zahrať si so spomínanými folklórnymi kolektívmi.

  • LABIRSKYJ HUDAK 2023

    Láska k hudbe, piesni a ľudovým tradíciám spojila mnohých spevákov základných umeleckých škôl v prešovskom a košickom kraji v jednu krásnu súťaž pod názvom „Labirskyj Hudak“. Táto súťaž sa konala v priestoroch Základnej umeleckej školy A.A. Ljubimova v Medzilaborciach. 10.11.2023 sa tri žiačky speváckeho oddelenia zúčastnili piateho ročníka tejto súťaže v speve ľudových piesní. Spevákov hodnotila odborná porota na čele so známou speváčkou ľudových piesní Máriou Mačoškovou, taktiež s herečkou prešovského divadla DAD Danielou Libezňuk a dlhoročnou folkloristkou a zakladateľkou folklórneho súboru Stropkovčan Annou Knežovou. Porota hodnotila výkony 55 spevákov ako aj ich korepetítorov veľmi pozitívne. Smižany a Košický samosprávny kraj reprezentovali tri žiačky ZUŠ Smižany, každá vo svojej vekovej kategórii.  V I.kategórii súťažila Paulína Bodzionyová, v II.kategórii Alžbeta Bodzionyová a v III. kategórii spievala Laura Fábry za hudobného sprievodu Mgr. Marcely Maniakovej. Všetky tri dievčatá sa do Smižian vrátili s diplomami a umiestnením v zlatom pásme, za čo im patrí veľká gratulácia a poďakovanie.  Všetci zúčastnení odchádzali so slovami vďaky na perách a s prísľubom ďalšieho stretnutia na 6. ročníku súťaže Labirskyj Hudak.

  • Bohúňova paleta 2023

    Ďalší veľký úspech našich výtvarníkov na XXVI. ročníku medzinárodnej výtvarnej súťaže Bohúňova paleta 2023 v Dolnom Kubíne, kotrú organizuje Ministerstvo školstva, vedy a športu SR a ZUŠ v Dolnom Kubíne. Blahoželáme Kataríne Širilovej z triedy p. učiteľa Mgr. Martina Olejníka, ktorá získala v tejto súťaži ocenenie v striebornom pásme, v kategórii kombinovaná technika a Sandre Šoltésovej z triedy p. učiteľky Mgr. Diany Mederiovej, ktorá získala čestné uznanie v kategórii maľba. Ešte raz veľká gratulácia žiačkam aj pedagógom k medzinárodnému úspechu!

  • Jesenné prázdniny

    Vážení  rodičia, riaditeľstvo ZUŠ Smižany Vám oznamuje, že dňa 30.10.2023 (pondelok) a 31.10.2023 (utorok) majú žiaci jesenné prázdniny. Vyučovanie začne opäť  02.11.2023 (štvrtok) podľa rozvrhu hodín.

    Mgr. Marcela Maniaková, riaditeľka školy 

  • Žiaci ZUŠ vystúpia v programe osláv DNI OBCE SMIŽANY

    Dňa 6.10.2023 od 16.00 vystúpia aj žiaci ZUŠ Smižany. Pozývame všetkých rodičov a priateľov ZUŠ Smižany a širokú verejnosť. V programe vystúpi školská kapela Art school, speváčka Lucia Dragošeková, DĽH Oriešok, DSpSk Šafolka, gitarový súbor, rokenrolový súbor ROCKINO a ďalší.

  • Slovensko, krajina v srdci Európy 2023

    Prvý úspech výtvarného odboru ZUŠ Smižany v šk.roku 2023-2024.

    V 15. ročníku celoslovenskej súťaže "Slovensko, krajina v srdci Európy", ktorú každoročne organizuje Škola umeleckého priemyslu v Bratislave, získala žiačka Timea Košárová z triedy pána učiteľa Mgr. Martina Olejníka 1.miesto v kategórii Kresba, maľba grafika od 6. do 10 rokov. Srdečne blahoželáme žiačke aj pánovi učiteľovi. Veľmi sa z toho tešíme!!!

  • Workshop tradičnej ľudovej kultúry

    1.10.2023 sa v ZUŠ Smižany uskutočnil workshop tradičnej ľudovej kultúry, na ktorom sa účastníci zoznámili s typickými spišskými ľudovými piesňami a tancami z obce Bystrany. Lektormi boli Bc.Šimon Hanzely, Július Žiga, DiS.art., Róbert Javorský, ktorí sa venovali účastníkom v oblasti komornej hry v detských ľudových hudbách. Tance a piesne z Bystrian predviedli a učili manželia Alexandra a Miroslav Beckovci. Toto podujatie sa uskutočnilo na základe spolupráce DFS Brezinky z Polomky a DĽH Orieošk zo Smižian. Mladí muzikanti sa spolu naučili ľudové piesne z Bystrian, ktoré odzneli na  škole tanca v aule s manželmi Beckovcami. Verím, že to bolo veľmi podnetné popoludnie pre všetkých účastníkov tohto vzdelávacieho popoludnia a nie posledné.  

  • Pozvánka

    Dňa 2.10.2023 o 17.00 hodine sa uskutočni v aule ZUŠ Smižany plenárne zasadnutie Zduženia rodičov a priateľov školy ZRPŠ. Srdečne Vás pozývame milí rodičia. 

     

  • Koncert ZUŠ kovanie pred ZUŠ na Námestí M.Pajdušáka 2

    ňa 14. septembra na celom Slovensku budeme sláviť sviatok Povýšenia svätého Kríža. Tento sviatok patrí k najstarším kresťanským sviatkom. Žiaci a pedagógovia našej školy by sa však radi stretli so svojimi priateľmi, obyvateľmi Smižian a priaznivcami školy z iného dôvodu. Pred 20 timi rokmi presne 1.9.2004 sa otvorili brány Základnej umeleckej školy, ktorú obci Smižany daroval a na vlastné náklady dal vybudovať pán Ing. Dezider Slavoj Štrauch, ktorý v tom čase ešte žil a pôsobil v San Francisku. Brány jeho školy sa otvorili pred týždňom 4.9 po 20. krát. Preto sa naša škola rozhodla pred kostolom povýšenia Svätého kríža, na nádhernom smižianskom námestí, v tento symbolický a slávnostný deň aj pre našu obec, osláviť deň hudbou, slovom, tancom a farbami. V živote školy znamená 20 rokov už kus histórie. Naším prvým koncertom pred ZUŠkou začíname celoročné oslavy založenia našej školy. Príďte nás popočúvať, všetci ste vítaní!

  • Komorné telesá, spevácke zbory, kapely, súbory v ZUŠ Smižany v školskom roku 2023-2024

    Názov komorného telesa alebo súboru  Deň a Čas Zameranie

     

    DSpSk Šafolka ml.

    Piatok

    15.00 -15.45

    Komorný spevácky zbor - spev sl. ľudových piesní

     

    DSpSk Šafolka st.

    Piatok

    16.00 -16.45

    Komorný spevácky zbor – spev sl. ľudových piesní

     

    DĽH Oriešok

    Piatok

    16.30 -17.15

    Komorná hra - hra na ľudových nástrojoch

     

    DĽH Voľare

    Štvrtok

    17.40 -18.25

    Komorná hra - hra na ľudových nástrojoch

     

    Ľudový orchester

    Pondelok

    16:55 - 18:25

    Hra v súbore - Hra na ľudových nástrojoch

     

    Hlások - detský spevácky zbor 

    Piatok

    14.45 - 15.30

    Komorný spevácky zbor - spev piesní rôznych hudobných žánrov

     

    Sueno - komorný spevácky zbor

    Utorok

    17.25-18.10

    Komorný spevácky zbor - spev populárnych piesní

     

    Snežienky ml.

    Štvrtok

    16.30 - 17.15

    Hra v súbore - hra na akordeónoch

     

    Snežienky st.

    Štvrtok

    17.15 - 18.00

    Hra v súbore -  hra na akordeónoch

     

    Gitarové teleso

    Utorok

    17.15 -18.00

    Hra v súbore -  hra na gitarách

     

    Art school band

    Štvrtok

    18.00 -18.45

    Tomáš Cvengroš, DiS.art.

    Hra v skupine: Hra na elektrickej a basovej gitare, keyboarde, bicích nástrojoch, dychových nástrojoch atď.

     

    Dychový súbor

    piatok

    16.00 -16.45

    Hra v súbore -  hra na dychových nástrojoch

     

    Rockino

    Pondelok a streda

    17.10 -18.40

    Tanečný súbor zameraný na rockenrool

     

    DFS Oriešok ml.

    Štvrtok

    15.00 -15.45

    Detský folklórny súbor zameraný na detský hudobný folklór a detské hry

     

    DFS Oriešok st.

    Štvrtok

    16.00 -17.30

    Detský folklórny súbor zameraný na detský hudobný folklór a detské hry

     

    V Smižanoch,  4.9.2023

    Komorné hry a súbory školy 2023-2024

  • Už po 20.krát sa otvorí 4.9.2023 ZUŠ Dezidera Štraucha

    Dieťa spieva skôr, ako hovorí, tancuje predtým, než sa naučí poriadne chodiť. Pozoruhodné výtvarné diela dokáže vytvoriť v podstate z čohokoľvek a svoje malé herecké role na nás hrá už od narodenia. 

    Umenie je v nás totiž odjakživa.

    Poslaním našej školy je tento prirodzený talent vo Vašich deťoch rozvíjať, učiť ich láske a úcte k estetike, viesť ich k radosti z tvorenia a objavovania seba samých.

     

    Školským rokom 2023-2024 začíname 20. rok existencie našej školy

    Do nového školského roka vstupuje ZUŠ síce so zvýšenými poplatkami, ale o to zaujímavejšími podujatiami. Viac informácií nájdete na https://zussmizany.edupage.org/text/?text=text/text23&subpage=1


    Počas celého školského roka sa môžete tešiť na množstvo zaujímavých akcií, výstav, podujatí, workshopov a koncertov, ktoré chystáme pri príležitosti osláv 20. výročia vzniku ZUŠ a ktoré vyvrcholia 15.3.2023.  Ako prvé podujatie sa bude konať už v mesiaci september dňa 14.9.2023 na námestí pred našou školou pod názvom ZUŠkovanie.  Bližšie informácie už čoskoro na našej webovej stránke školy. https://zussmizany.edupage.org/

     

    NÁSTUP  A ZÁPIS ŽIAKOV DO ZUŠ JE 04.09.2023 OD 09:00 DO14:00 HODINY.

    O ROZVRHOCH HODÍN VÁS BUDÚ INFORMOVAŤ VAŠI TRIEDNI UČITELIA. NOVÍ ŽIACI SI NÁJDU OZNAMY O TRIEDNYCH UČITEĽOCH A INFORMÁCIE O VYUČOVANÍ, ROZVRH HODÍN  NA NÁSTENKÁCH VO VESTIBULE ŠKOLY.

     

                                                                    TEŠÍ SA NA VÁS KOLEKTÍV ZUŠ!

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná umelecká škola
    Námestie M. Pajdušáka 2,
    053 11 Smižany

    Zriaďovateľ:
    Obec Smižany
  • +421 53 4297990

Fotogaléria